VERB(L)INDEN DOOR LICHAAMSTAAL

Er was ooit een cultuur in het turnen en speciaal in het wedstrijd turnen: “strakke gezichten trekken”. Op trainingen zag men dat bij een oefening of een onderdeel van een oefening er onmiddellijk een strak en ontevreden gezicht opgezet werd. Ook na succes!

Die tijd is voorbij want bij Olympische Spelen, EK’s of WK’s zie je de deelnemers wel een geconcentreerde blik in hun ogen hebben, maar geen ontevreden of strak gezicht. Er is een groot verschil tussen geconcentreerd en ontevreden. Ontevreden geeft sowieso een verkeerd effect

Kom je binnen of kom je OP?

Een ontevreden uitdrukking op het gezicht is op den duur voor niemand leuk meer. Ook bezorgt de turner(ster) zichzelf nadeel bij de jury. Wanneer een jurylid een ontevreden deelnemer na het einde van de oefening ziet weggaan dan is de normale reactie: “weer een die niet tevreden is”. Dus volgt er een negatieve reactie, wat de puntentoekenning niet ten goede komt. Wanneer een jurylid een blije uitdrukking ziet dan voelt die ook aan dat er goed gepresteerd wordt en is dan ook positief ingesteld.

En er is ook nog publiek en dat komt om positieve dingen te zien, zowel de oefening als de deelnemer zelf willen zij op zijn mooist meemaken. Want wat is er nou mooier dan een turnster  met een stralende glimlach?

Wie plezier uitstraalt trekt plezier aan.

Op grote toernooien hebben de Nederlandse dames in het recente verleden een nieuwe trend neergezet. Met de mindset; “The force is Grace’ presenteerden ze zich internationaal opzienbarend. In plaats van binnen komen, kwamen ze OP. Ze straalden plezier en zelfvertrouwen uit: de basis voor succes. Ze (glim)lachten. Een glimlach bewijst dat men turnt met plezier. Plezier is voor een topsporter de basis om te kunnen presteren.

Tips voor OPKOMEN en OVERKOMEN:

  • Kom binnen met een doel voor ogen
  • Maak direct contact met mensen
  • Ga stevig staan
  • Doe de schouders naar achteren
  • Draai je hart toe naar de ander
  • Houd je hoofd rechtop
  • Borst vooruit
  • (Glim)lach

Tjalling van den Berg: ECO-Coach sc Heerenveen. Hoofdcoach ECO-Coach team Sportstad Heerenveen. Medecursusleider minor ECO-Coachen Hanze Instituut voor Sportstudies Groningen. Samen met Berber van den Berg auteur van het boek: “ECO-oachen A way of life’.

Turnverhalen teruglezen? Selecteer ze hier.