Nog even nagenieten: internationale Olympiërs van A tot Z

Het waren hele vreemde Olympische Spelen; atleten in afzondering, een positieve test kon “fataal” zijn, geen levendig Olympisch dorp, geen bomvolle tribunes en klaterend applaus voor topprestaties. Maar toch … we hebben kunnen genieten van turnen op het hoogste niveau. Van diepe emotionele dalen, van vreugde-uitbarstingen en opluchting, maar bovenal van topprestaties.

Nederland

De Nederlandse prestaties hebben we al onder de aandacht gebracht; na een zeer stressvol jaar bij het damesturnen konden we hopen op enkele finaleplaatsen omdat zowel Sanne, Lieke als Eythora op de reservelijsten van diverse toestellen stonden. Maar alleen Lieke mocht aantreden in de meerkampfinale. De Olympische gedachte werd daarin werkelijkheid: “meedoen is belangrijker dan winnen”. De 24e plaats, maar vooral het deelnemen aan die finale was de positieve afsluiting van een zwaar, emotioneel en vooral negatief turnjaar. 

Bij de heren nam Epke waardig afscheid met een goede rekoefening maar net niet goed genoeg voor de finale. Bart kwalificeerde zich als 8e, kwam in de finale net als enkele andere finalisten ten val, maar wist toch nog een 7e plaats te bemachtigen. Chapeau Bart!

internationaal topniveau

Internationaal was er ook volop te beleven. Niet alleen sportieve topprestaties onder extreme druk, maar ook de schokkende afmelding van Simone Biles voor enkele toestellen hield de gemoederen bezig. Los daarvan werd er op een zeer hoog niveau gepresteerd. Verrassingen uit Brazilië. blijdschap in België, hoop, wanhoop en trots in Amerika, Russisch dubbelspel bij de teams en Chinese en Japanse toppers. 

We geven geen overzicht van rankings en medaillewinnaars; ook hier geldt “Meedoen is belangrijker dan winnen”, maar dan wel meedoen op het aller-, aller-, allerhoogste niveau! 

De onderstaande serie van zo’n 80 beelden levert een overzicht van A tot Z van de internationale turntop: van Andrade en Biles, tot Xiao Ruoteng en Yang Liu.

 

advertentie

Turnverhalen teruglezen? Selecteer ze hier.