Bart Deurloo houdt de eer hoog en Rusland wint goud

Na de kwalificatie van zowel de dames als de heren staat Nederland weer met beide turnbenen op de “vloer”. Mogelijk moeten we de conclusie trekken dat we inderdaad een klein turnland zijn, maar dat we wel de mogelijkheid hebben om enkele individuen op internationale hoogte te laten excelleren. Epke Zonderland deed dit natuurlijk, maar ook Sanne Wevers. De Nederlandse dames leken de aansluiting te vinden bij de wereldtop en ook de heren stonden in Rio op de vloer. De heren slaagden er tijdens het WK in Stuttgart echter niet in om zich weer als team te kwalificeren. De dames wel. Epke Zonderland had grote moeite om een persoonlijk ticket veilig te stellen via de world cups. Maar Bart Deurloo, een turner die al jaren op hoog niveau presteert, maar tot nu toe altijd in de schaduw stond van Zonderland, stelde in Stuttgart al wel een persoonlijk ticket veilig. In de tussentijd heeft Deurloo zich, net als Zonderland, volledig toegelegd op het onderdeel rekstok. In de kwalificatie liet hij zien dat hij dit niet voor niets heeft gedaan. Als enige Nederlands gymnast wist hij zich te kwalificeren voor een toestelfinale en houdt hij “onze” eer hoog. Hij is hiermee het voorbeeld dat we als klein turnland wel degelijk kunnen meedraaien in die internationale top. 

Zonderland zwaai af

Het was natuurlijk voor niemand een verrassing dat Epke Zonderland op 35-jarige leeftijd na het missen van de rekstokfinale zijn afscheid aankondigde. Hij deed even daarvoor nog hier en daar de wenkbrauwen fronsen door te zeggen dat hij zijn toekomst ging overdenken. Maar het lijf wil de inspanningen niet meer leveren die nodig zijn voor de internationale top .

Ook al haalde “Epke” die finale niet, het was genieten om hem bezig te zien in Tokio. Je zag aan alles dat de druk er af was bij hem. Dat hij genoot. Jawel, zelfs zonder publiek. Hij wist dat dit zijn laatste Olympische optreden was en kon daar van genieten. Nu, vier Olympische Spelen verder, zwaait hij af. Hij heeft “ons” leren vliegen én landen (wie herinnert zich niet de legendarische uitspraak ‘En hij staat’ van Hans van Zetten). Hij heeft Nederlandse gymnasten laten zien wat mogelijk is. En Bart Deurloo heeft dat opgepikt en die laat nu zien dat die mogelijkheden er zeker zijn. Waarbij het absoluut niet uitgesloten is dat Bart een Olympische plak verovert; we gaan het deze week zien.

 

advertentie

Turnverhalen teruglezen? Selecteer ze hier.