4 keer z; onmisbare bagage voor elke turncoach

Vier keer Z staat voor: ZELFKENNIS, ZELFVERTROUWEN, ZELFREFLECTIE en ZELFSTURING. Begrippen die in de coaching van gymnasten en teams cruciaal zijn. Horen ook in de bagage van elke turncoach te zitten en in opleidingen centraal te staan.

Bij zelfkennis leer je de gymnast – of iemand anders – te ontdekken waar hij of zij goed in is (zowel fysiek, mentaal als sociaal). Coach daarna vooral individueel op de sterke punten. Daarmee ontwikkel je bij sporters automatisch het zelfvertrouwen. Vooral door ze te laten doen waar ze goed in zijn. Leer ze daarna zelfreflectie toe te passen door vooral vragend te coachen; Waar stop je mee? Waar ga je mee door? Wat ga je minder doen? Wat ga je meer doen? Waar ga je mee starten?

Alles kort en krachtig (zie het onderstaande ECO-Coach reflectiemodel).

ECO-COACH REFLECTIEMODEL

Als je zelf geen keuze maakt, dan wordt er een keuze voor je gemaakt!

zelfsturing

Door deze reflectiecirkel ontwikkel je de hoogste karaktereigenschap van een sporter: zelfsturing. De absolute wereldtop is zelfsturend. Die weet heel goed wat er moet gebeuren en stuurt zichzelf. Vanuit de wetenschap blijkt dat juist dit vermogen tot zelfsturing binnen topsport het onderscheid maakt tussen subtoppers en echte toppers.

De coach is raadpleger en gaat steeds weer de uitdaging aan om mensen te coachen om een heel leven lang aan zelfsturing te werken en zelfstandig te zijn. Sport is een prachtig middel om dit te ontwikkelen. De communicatie met gymnasten, ouders en bestuur hoort in de nieuwe turncultuur hoog op de agenda te staan. Daarom is opleiding zo belangrijk. Vooral leren te coachen op zelfsturing en plezier.

plezier

Plezier is cruciaal voor groei. Het is de thermometer voor talentontwikkeling. Plezier is het heerlijke gevoel dat je het leuk vindt om te doen. Het zorgt voor een lach, voldoening, blijdschap en genot. Plezier hoeft niet altijd makkelijk te zijn. Het kan ook voorkomen uit keihard werken, afzien en serieus je best doen. Plezier versterkt het leren, vermindert prestatiedruk en voorkomt voortijdige uitval. Kortom, plezier en presteren gaan samen. Sterker nog, zonder plezier geen topprestaties. 

Kampioenen gedragen zich als een kampioen voordat ze kampioen zijn. Dat geldt ook voor de coaches.

Bronnen van plezier zijn: voortdurende ontwikkeling, het gevoel ergens goed in te zijn (geeft zelfvertrouwen),  spannende uitdagingen, verbinding met je teamgenoten, plezier van het bewegen en het gevoel van zelfsturing. 

Tot slot: een gewaarschuwd coach telt voor twee: wanneer ouders en coaches bovenop de talentontwikkeling zitten, is er weinig ruimte voor groei. En dus geen ruimte meer voor zelfsturing!

Tjalling van den Berg: ECO-Coach sc Heerenveen. Hoofdcoach ECO-Coach team Sportstad Heerenveen. Medecursusleider minor ECO-Coachen Hanze Instituut voor Sportstudies Groningen. Samen met Berber van den Berg auteur van het boek: “ECO-oachen A way of life’.

Turnverhalen teruglezen? Selecteer ze hier.